Kies eerst de sector (of meerdere) waarin je actief bent of wil starten:
Selecteer één of meerdere producten uit de lijst en ga daarna naar de volgende stap.
Selecteer één of meerdere diensten uit de lijst en ga daarna naar de volgende stap.
Selecteer één of meerdere verkoopskanalen uit de lijst en ga daarna naar de volgende stap.
Selecteer één of meerdere productieactiviteiten uit de lijst en ga daarna naar de volgende stap.
Indien gewenst kan je nog activiteiten toevoegen uit andere sectoren. Verfijn je zoekopdracht via het selectiemenu hieronder. Ga daarna naar de volgende stap.
De landbouwer teelt akkerbouwgewassen op een biologische manier.
Graansoorten worden verkocht aan bierbrouwers.
Gewassen die op een gestandaardiseerde manier op grote schaal (in bulk) geproduceerd worden. Gaat vaak samen met een goede prijs-kwaliteitverhouding.
Biomassa wordt verwerkt tot bijvoorbeeld biobrandstof.
De landbouwer verwerkt zijn eigen producten tot bijvoorbeeld brood.
Energiemais, koolzaad, olifantsgras, sorghum... worden speciaal geteeld om er energiebrandstoffen uit te winnen.
Aardappelen, uien, tarwe, gerst... worden geteeld voor menselijke consumptie.
De akkerbouwgewassen worden gebruikt als grondstoffen door een lokale bierbrouwer, lokale bakker, lokale vee- of varkenshouder,...
Gewassen zoals cichorei, vlas, koolzaad, raapzaad, maanzaad... dienen als grondstoffen voor industrie.
Jonge planten worden uitgezet, opgekweekt, geoogst, opgeslagen en pas het volgende jaar opnieuw uitgeplant. De bedoeling is om zo het pootgoed te vermeerderen.
De voedergewassen worden verkocht aan vee- en/of varkensbedrijven.
Gewassen zoals kuilmais, korrelmais, grassen, voederbieten... worden geteeld bedoeld als voedergewas voor het vee.
Akkerbouwgewassen worden verkocht aan bakkerijen.
De producten worden verkocht aan veevoederfabrikanten om er veevoer van te maken.
Het landbouwbedrijf biedt kinderfeestjes, klasuitstappen, gezinsbezoeken aan op de boerderij.
De teler kan kiezen voor rassen die resistent zijn voor bepaalde bacteriën, schimmels, virussen,... Hierdoor zijn de gewassen minder afhankelijk van bestrijdingsmiddelen.
Het na elkaar telen van verschillende gewassen op één perceel. De gewassen en hun volgorde zijn goed doordacht, om ziekten, plagen en onkruid te beheersen en de bodemvruchtbaarheid in stand houden.
Honing wordt geproduceerd op ambachtelijke wijze.
Bijen kunnen worden ingezet om stuifmeel over te dragen en zorgen zo voor een betere bestuiving en betere en mooiere vruchten.
Belgische haas, Kleurdwerg, Reuzevlinder, Vlaamse reus,... zijn in België erkende konijnenrassen. Ze worden ingedeeld volgens 2 verschillende systemen: gewichtsklasse en raseigenschappen.
Hycole, Zika en Hy-Plus (Grimeaud)... De hybride konijnenrassen zijn intensiever gekruist om de eigenschappen te optimaliseren qua vruchtbaarheid, voortplanting, groei, vachtkleur en hanteerbaarheid.
Producten op basis van honing zoals propolis, stuifmeel, koninginenbrij of verzorgingsproducten worden lokaal geproduceerd en aangeboden.
Het produceren van de honing en consumeren ervan gebeurt in de nabije omgeving van elkaar.
Gevriesdroogde paardenmelkpoeder en -capsules en cosmeticaproducten. Paardenmelk ondersteunt o.a. de spijsvertering en het afweersysteem en heeft een positieve invloed op een droge en gevoelige huid.
Honing is streekgebonden, de lokale bodem en flora bepaalt immers het aroma en de structuur van de Vlaamse streekhoning.
Bijenzwermen kunnen op een diervriendelijke manier worden weggehaald door de imker. Ook wespennesten kunnen op een professionele manier worden verwijderd.
Er wordt rekening gehouden met milieueffecten en dierenwelzijn. De vissen leven bv. in school water, hebben voldoende ruimte om te zwemmen en krijgen geen kunstmatige hormonen.
Vis of zeevruchten die op een gestandaardiseerde manier op grote schaal (in bulk) geproduceerd worden. Gaat vaak samen met een goede prijs-kwaliteitverhouding.
Vis en zeevruchten zijn op een innovatieve kweekmethode gekweekt waardoor ze duurzamer zijn. Bijvoorbeeld leven ze van een plantaardig dieet of wordt er geen water verspilt door een circulair systeem.
Er wordt naast vis en zeevruchten kweken ook een bar/brasserie/restaurant opengehouden op de locatie van de kwekerij. De verse producten kunnen daar rechtstreeks geconsumeerd worden.
Vis of zeevruchten dat extra wordt gewaardeerd op gastronomisch vlak. Er worden speciale soorten gebruikt of extra zorgen besteed tijdens de kweek.
Bij gesloten aquacultuur worden vissen schaal- en schelpdieren op land in bassins of vijvers gekweekt. Het water kan worden hergebruikt en de vissen groeien onder gecontroleerde omstandigheden.
Algen kunnen o.a. hoogwaardige omegavetzuren produceren. Deze kunnen worden gebruikt in voedselproducten en cosmetica.
Ecosysteemgerichte kustverdediging stabiliseert de kustzone met organismen die door hun eigen activiteit en natuurlijke ontwikkeling een positieve invloed hebben op hun omgeving.
Het kweken van vis, schaal- en schelpdieren in rivieren, kustgebieden en in open zee. Bepaalde gebieden worden afgezet of kooien worden in het water geplaatst.
Het RAS is een gesloten kringloopsysteem dat hergebruik van water mogelijk maakt. Het garandeert de juiste waterkwaliteit door o.a. verwijdering van bioafval en levert zo een hogere productiviteit.
De kwaliteit van vis en zeevruchten is het best in een bepaald seizoen. De juiste vis op het juiste moment aanbieden zorgt ervoor dat ze verser, lekkerder en duurzamer is.
Verschillende soorten siervissen worden gekweekt.
De kweker produceert vis of zeevruchten in een bepaalde regio waarin de vis of zeevruchten reeds lange tijd worden gekweekt. De producten kunnen erkend zijn als erkend streekproduct.
De kweker vindt het belangrijk om verse vis en zeevruchten aan te bieden. Vers vis en zeevruchten zijn gezond en kwaliteitsvol.
Gasten kunnen de vis of zeevruchten proeven terwijl er een woordje uitleg wordt gegeven over o.a. over het productieproces.
De vis wordt verkocht via een kloksysteem op een veiling. De veiling brengt vraag en aanbod van verse wilde vis samen met als doen een goede prijs voor producenten en kopers te verkrijgen.
De landbouwer verkoopt rechtstreeks aan een viswinkel.
Planten en vissen worden gekweekt in een recirculatie omgeving. De vis accumuleert dierlijk effluent in het water dat wordt gebruikt als nutriënt voor planten.
Fruitmanden kunnen worden verkocht aan bedrijven om hun werknemers een gezonde snack aan te bieden.
De landbouwer produceert fruit op een biologische manier.
Fruit dat op een gestandaardiseerde manier op grote schaal (in bulk) geproduceerd wordt. Gaat vaak samen met een goede prijs-kwaliteitverhouding.
O.a appelrassen belgica, kanzi en greenstar zijn gepatenteerd, ze mogen slechts door een beperkt aantal telers worden geteeld. De clubeigenaar zorgt voor de bewaring, sortering, verpakking en verkoop.
Het fruit van de teler wordt aan een eerlijke prijs verkocht
Het telen van het fruit en het consumeren ervan gebeuren in de nabije omgeving van elkaar.
Het fruit die de landbouwer teelt op een bepaald moment in het jaar is fruit die typisch in dat seizoen voorkomen.
Het fruit wordt zo snel mogelijk van het veld naar de consumenten gebracht.
Vrije fruitrassen mogen geteeld worden zonder voorwaarden. De teler heeft het product zelf in handen en beslist zelf over de verkoop.
Bv. Texel, Suffolk, Hampshire Down, Witte geit, Hertkleurige geit,... Fokkers kunnen zich aansluiten bij een erkende stamboekvereniging en zo allerlei informatie verkrijgen.
De landbouwer verkoopt zijn melk aan een kaasmakerij die de melk verwerkt tot kaasproducten.
Dieren kunnen ingezet worden voor een duurzaam ecologisch beheer van bos- en natuurpatrimonium.
Een stamboek bewaakt rasstandaard door de dieren te registreren en te beoordelen. Kweken op basis van de standaard zorgt voor het voortbestaan en de kwaliteit van een ras.
Bv. Lovenaar, de Swifter, de Noord-Hollander, de Flevolander en de Cambridge. Rassen ontwikkeld vanuit kruisingen met oog op verhoging van de productiviteit.
Ardense Voskop, Belgisch melkschaap, Entre-Sambre-et-Meuse schaap, Kempens schaap, Vlaams schaap. Deze rassen zijn met uitsterven bedreigd omdat deze economisch gezien minder interessant zijn.
De landbouwer produceert groenten op een biologische manier.
Groenten die op een gestandaardiseerde manier op grote schaal (in bulk) geproduceerd worden. Gaat vaak samen met een goede prijs-kwaliteitverhouding.
De groenten van de teler worden aan een eerlijke prijs verkocht.
Het telen van de groenten en het consumeren ervan gebeuren in de nabije omgeving van elkaar.
De klant betaalt jaarlijks een vaste bijdrage en koopt op deze manier een oogstaandeel voor eigen gebruik.
De groenten die de landbouwer teelt op een bepaald moment in het jaar zijn groenten die typisch in dat seizoen voorkomen.
De groenten worden zo snel mogelijk van het veld naar de consumenten gebracht.
De landbouwer levert zijn producten aan een afzetcoöperatie die gericht is op de verwerkende industrie.
De landbouwer verwerkt zijn eigen producten tot bijvoorbeeld soep, fruitsappen, confituur...
Verpakken van groenten of fruit voor abonnementen en soepboxen bijvoorbeeld.
Groenten en fruit worden reeds schoongemaakt, versneden en verpakt, bijvoorbeeld voor soepgroenten.
De landbouwproducten worden verwerkt afgewerkte producten. Bijvoorbeeld worden groenten verwerkt tot soep, fruit tot fruitsap, confituur, wijn...
De landbouwer levert zijn producten aan een afzetcoöperatie waar de verse producten via de veiling worden verkocht.
Het landbouwbedrijf produceert zelf energie via o.a. zonnepanelen of een warmte-krachtkoppeling (WKK) installatie. Deze energie kan dienen voor eigen gebruik of kan worden verkocht.
De teelten worden geproduceerd in open lucht.
De teelten worden onder glas geproduceerd.
De landbouwer staat zelf in voor de teelt en verzorging van de gewassen, maar laat de klanten zelf oogsten.
De landbouwer verkoopt zijn producten via een automaat. Deze kan zich zowel op de boerderij als ergens anders bevinden.
De landbouwer verkoopt zijn producten rechtstreeks aan een groothandel.
Boeren&Buren, Vanier, Vandeboer.be, Kortom Leuven, Curieuseneus, Bio&Fair, BioBuur, Molleke, Lekker Van Hier, Ohne-Online, Anneke-Panneke, De Streekmobiel, ...
Landbouwers verkopen hun producten aan lokale restaurants.
Landbouwers verkopen hun producten aan een groep mensen die regelmatig bestellen via een gemeenschappelijke regionaal geregelde webwinkel.
Een landbouwbedrijf waar mensen met een verstandelijke beperking terecht kunnen voor dagbesteding, dagopvang of arbeidstraining.
De landbouwer verkoopt zijn eigen producten rechtstreeks op de gewone markt of boerenmarkt.
De landbouwer verkoopt zijn of haar producten in een eigen verkoopruimte op locatie, bijvoorbeeld in de dorpskern.
De landbouwer verkoopt zijn producten via een eigen webwinkel.
Landbouwers verkopen hun producten via een eigen verkoopruimte op de boerderij. Deze verkoopruimte kan een echte winkel zijn, maar kan evengoed een ingerichte schuur of sorteerruimte zijn.
De landbouwer verkoopt zijn producten rechtstreeks aan de consument, maar doet de verkoop niet zelf. Hij of zij kan hiervoor beroep doen op collega-landbouwers, die zo hun gamma uitbreiden.
Bij hoevetoerisme wordt er ter ontspanning of voor recreatie afgereisd naar het platteland om daar op een boerderij of een hoeve te verblijven. Eventueel wordt er actief meegeholpen met de boer.
Landbouwers verkopen hun producten aan lokale winkels.
De landbouwer verkoopt zijn producten via abonnementen op pakketten die worden afgehaald in een afhaalpunt in de buurt.
De klant neemt een abonnement op een (twee)wekelijks pakket landbouwproducten en haalt dit af op de boerderij of bij een afhaalpunt in de buurt.
De landbouwer verkoopt rechtstreeks aan industriebedrijven.
Landbouwers kunnen ook producten van lokale handelaars opnemen in hun assortiment. Voorbeeld: Je verkoopt zelf hoevepaté en je biedt daarnaast ook ambachtelijk brood van de lokale bakker aan.
Voorbeelden zijn Jersey, Groningse Blaarkop, Brown Swiss, etc.
Kaas op basis van rauwe of gepasteuriseerde melk, gemaakt op ambachtelijke wijze.
Melk met een sterke link naar de boerderij: weidemelk, eerlijke melk, boerenmelk.
Desserts die op een gestandaardiseerde manier op grote schaal (in bulk) geproduceerd worden. Gaat vaak samen met een goede prijs-kwaliteitverhouding.
Kaas dat op een gestandaardiseerde manier op grote schaal (in bulk) geproduceerd wordt. Gaat vaak samen met een goede prijs-kwaliteitverhouding.
Melk die op een gestandaardiseerde manier op grote schaal (in bulk) geproduceerd wordt.
Zuivelproducten die op een gestandaardiseerde manier op grote schaal (in bulk) geproduceerd worden. Gaat vaak samen met een goede prijs-kwaliteitverhouding.
Gecondenseerde melk is koemelk waarbij, meestal onder toevoeging van suiker, een deel van het water aan de melk is onttrokken. Het product is zo zeer lang houdbaar.
Gefermenteerde melkproducten zoals yoghurt, kefir, karnemelk, zure room en platte kaas.
Groeimelk is koemelk die verrijkt is met mineralen, vitaminen en essentiële vetzuren en is bedoeld voor peuters tussen 1 en 3 jaar.
Het melkveeras Holstein-Friesian staat bekend om haar hoge melkproductie en is het meest gebruikte melkveeras in Vlaanderen en Nederland.
Het homogeniseren van melk zorgt ervoor dat de vette bestanddelen van melk (melkvet) en de waterige bestanddelen worden gemengd tot een emulsie. Het opromen vertraagt en de melk ziet er zo beter uit.
Producten kunnen op een kindvriendelijke manier worden verpakt, om het product zo aantrekkelijker en toegankelijker te maken voor kinderen. Bv. handige kleine brikjes of met een leuke prent erop.
Producten kunnen in kleine, handige hoeveelheden worden verpakt. Melk kan bijvoorbeeld verpakt worden in 0,8 liter flessen in plaats van 1 liter.
Melk die minder of geen melksuiker (lactose) bevat.
Kaas met een lager vetgehalte.
Zuivelproducten met een lager vetgehalte, zoals Skyr of magere yoghurt.
Een melkrobot of automatisch melksysteem (AMS) is een melkmachine waarmee koeien volledig automatisch gemolken worden.
Gekende systemen zijn de carrousel, de visgraat, de parallelstal en de swingover.
Melk van alternatieve melkveerassen zoals Groninger Blaarkop, Jersey, Brown Swiss, ...
Pasteuriseren is een proces om schadelijke bacteriën in melk te vernietigen door de melk kort te verhitten, zonder dat het de smaak en structuur verandert.
Kaas die specifiek gelinkt wordt aan een bepaalde streek, zoals Camembert in Frankrijk of Herve in Limburg.
Desserts met minder of geen suiker.
Roomijs met geen of minder suiker.
UHT-sterilisatie (de afkorting staat voor ultra hoge temperatuur) is het kortstondig verhitten op zeer hoge temperatuur.
Verrijkte melk is meestal gesteriliseerde of UHT-melk waar vitaminen, magnesium, vezels of calcium worden toegevoegd.
Zuivelproducten zoals boter, yoghurt, karnemelk, platte kaas... gemaakt op ambachtelijke wijze.
De landbouwer verwerkt zelf de melk tot zuiveldesserten, ijs, kazen, etc.
Gepasteuriseerde melk.
De melkveehouder verkoopt zijn melk aan zuivelcoöperaties zoals Milcobel, Fairebel of Biomilk.
De melkveehouder levert zijn melk aan private melkerijen zoals Friesland-Campina, Inex, Pur Natur of Royal A-ware.
Melk rechtstreeks van het dier, zonder enige bewerkingsstap.
Desserten zoals pudding, tiramisu, chocolademousse, rijstpap, wafels... gemaakt op ambachtelijke wijze.
Kaas op basis van rauwe of gepasteuriseerde melk, gemaakt op ambachtelijke wijze.
Roomijs gemaakt op ambachtelijke wijze.
Desserts op basis van biologische melk.
Kaas op basis van biologische melk.
Biologische melk wordt geproduceerd op een manier die beter is voor de koe, het land en het milieu. Het vee graast in weiden en bijkomend voeder is 100% biologisch.
Zuivelproducten op basis van biologische melk.
Roomijs op basis van biologische melk.
Roomijs dat op een gestandaardiseerde manier op grote schaal (in bulk) geproduceerd wordt. Gaat vaak samen met een goede prijs-kwaliteitverhouding.
Op een centrale financiële beurs worden contracten afgesloten voor de prijs van een product op een vooraf bepaald tijdstip in de toekomst.
De landbouwer verkoopt zijn producten aan internationale voedingsconcerns. Zo kan bijvoorbeeld een melkveehouder zijn melk verkopen aan Nestlé of Unilever.
Rechtstreekse verkoop aan retail zoals Delhaize, Carrefour, Colruyt, Aldi, Lidl
De landbouwer verkoopt zijn producten rechtstreeks aan een detailhandel of kleinhandel. Voorbeelden zijn een drankenhandel, groentewinkel, slager...
Biologische voeding is voedsel dat wordt geproduceerd met methoden die voldoen aan de normen van de biologische landbouw. Het is een erkend Europees keurmerk.
Flandria, Certus, Meesterlyck, Belbeef, IKM, Belplume, Belgian Controlled Veal
Productiemethodes waar extra aandacht wordt besteed aan milieu- en klimaatvriendelijkheid en waar zuinig met water wordt omgesprongen.
Productie van biogas op basis van mest in een anaërobe vergister.
Jongvee wordt opgefokt om reforme koeien te vervangen.
Het veevoeder bestaat niet uit genetisch gemanipuleerde organismen (GGO).
Het vee graast op graslanden.
Een terras biedt bezoekers van jouw hoeve de mogelijkheid om ter plaatse iets te consumeren.
Om biologische eieren te produceren moet er worden voldaan aan strikte Europese regelgeving. De kippen moeten o.a. vrij naar buiten kunnen, voldoende ruimte hebben en biologisch voeder krijgen.
Er wordt rekening gehouden met milieueffecten en dierenwelzijn. De kippen lopen buiten, hebben voldoende ruimte in de stal en eten biologisch voer.
Mechelse koekoek, maïskip, hoevekip, Poulet de Bresse,... De pluimveehouder moet kippen houden volgens een lastenboek met voorwaarden op vlak van houderijsysteem, bewegingsvrijheid, voeding...
De kippen worden binnen gehouden en hebben een beperkte bewegingsruimte.
Gangbare vleeskuikens bereiken sneller hun slachtgewicht.
Kip dat op een gestandaardiseerde manier op grote schaal (in bulk) geproduceerd wordt. Gaat vaak samen met een goede prijs-kwaliteitverhouding. Er moet geen lastenboek worden gevolgd.
Traag groeiende vleeskuikens groeien langzamer en vertonen meer natuurlijk gedrag.
De kippen worden in verrijkte kooiensystemen gehouden en hebben weinig bewegingsruimte.
De kippen mogen vrij binnen en buiten rondlopen, maar hebben wel minder ruimte dan biologische kippen.
Merries worden bevrucht door gerenommeerde hengsten om een goede bloedlijn te generen.
Eigenaars van huisdieren kunnen tijdelijk met hun dieren terecht in een dierenpension. Een goede verzorging wordt er verzekerd.
Gezonde, vriendelijke dieren met een goed karakter die binnenshuis kunnen verblijven worden gefokt.
Pups worden gevaccineerd tegen een aantal potentiele fatale ziekten. Bv. tegen Parvo, Hepatitis, Kennelhoest, Distemper,...
Accommodaties om paarden te stallen worden aangeboden en er kan paard worden gereden.
Dieren met mooie uiterlijke kenmerken worden gefokt.
Pups worden regelmatig ontwormd om een wormbesmetting te voorkomen. Worminfecties tasten de gezondheid van het dier zwaar aan.
Lieve, betrouwbare en sociale dieren die lang buiten kunnen zijn worden gefokt. Al dan niet berijdbaar.
Dieren worden selectief gekweekt om ze een bepaald uiterlijk te geven. Een beperkt aantal kweekdieren die voldoen aan bepaalde kenmerken wordt gebruikt.
Dieren worden selectief gekweekt om ze een vriendelijk karakter te geven.
Sportieve dieren die op hoog niveau kunnen presteren worden gefokt.
Erkende rasdieren die volgens de regels van erkende rasverenigingen worden gefokt.
Grasweides en buitenrennen zorgen voor voldoende beweging en gezonde lucht voor de dieren.
De sierteler produceert sierteelt op een biologische manier.
Bloemen en planten worden verhuurd om horeca zaken, beurzen, feesten, festivals... aan te kleden.
De sierteler verkoopt rechtstreeks aan bloemenwinkels.
Boeketten en bloemstukken worden gemaakt met bloemen uit de eigen kwekerij.
De sierteler maakt zelf boeketten en bloemstukken van bloemen en planten die hij zelf kweekte.
De Vlaamse laurier en Gentse azalea hebben een beschermde geografische oorsprongsbenaming en zijn dus officieel erkend als streekproduct.
De bloemen en planten worden verkocht via een tuinaannemer. Deze plant en richt nieuwe tuinen in.
De sierteler verkoopt rechtstreeks aan tuincentra.
Vlaamse steden en gemeenten kopen of huren landbouwproducten of -diensten, bv. planten kopen voor de aanleg van parken en pleinen of schapen inzetten om een landschap duurzaam te onderhouden.
De varkenshouder kiest ervoor om een traditionele Belgisch varkensras te houden, bijvoorbeeld het Piétrain ras, Belgische Landras, Belgische Large White-ras of Belgisch Negatiefras.
De varkenshouder kiest voor rassen die niet oorspronkelijk in België voorkomen, bijvoorbeeld het Duroc, Berkshire, Mangalica of Glorius ras.
De landbouwer koopt dieren van een fokker, mest ze vervolgens af en verkoopt de dieren daarna door of verwerkt ze zelf.
De landbouwer kan inspanningen leveren om het welzijn van de dieren op peil te houden. Hij kan o.a. zorgen voor een betere hygiëne, fris en vers voeder, een goede ventilatie in de stallen,...
De veehouder kiest voor een veelvoorkomend Belgisch rundveeras, bijvoorbeeld het Belgisch Witblauw ras.
Limousin, Charolais, Blonde d’aquitaine, Hereford, Wagyu... zijn voorbeelden van buitenlandse veerassen.
Voorbeelden zijn het West-Vlaams Rood, Oost-Vlaamse Witrood en Kempisch Roodbont ras. Het West-Vlaamse Rood is zelfs Europees erkend als streekproduct met een beschermde oorsprongsbenaming.
Het vlees wordt geproduceerd, geslacht en verwerkt volgens Islamitische eisen.
De landbouwer produceert vlees in een bepaalde regio dat afkomstig is van dieren die vooral in die regio voorkomen.
Tijdens de productie van vlees focust de landbouwer op vrije uitloop, gezondheid, lokaal, eerlijke vergoeding,...
Er wordt rekening gehouden met milieueffecten en dierenwelzijn. De dieren grazen buiten, hebben voldoende ruimte in de stal en eten biologisch voer. Ook wordt het aantal dieren per hectare beperkt.
Vlees dat op een gestandaardiseerde manier op grote schaal (in bulk) geproduceerd wordt. Gaat vaak samen met een goede prijs-kwaliteitverhouding.
De landbouwer maakt zijn eigen vleesbereidingen en/of charcuterie van vlees afkomstig van zijn eigen boerderij.
Vlees van bepaalde rassen dat extra wordt gewaardeerd op gastronomisch vlak.
Het vlees kan vacuüm worden verpakt per stuk. Zo blijft het vlees langer vers, wordt de smaak beter bewaard en wordt voedselverspilling tegen gegaan.
De landbouwer vindt het belangrijk om vers vlees aan te bieden. Vers vlees is gezond en kwaliteitsvol.
Het landbouwbedrijf biedt vleespakketten aan met eigen geproduceerd vlees.
Na slachting van de dieren die afkomstig zijn van de eigen boerderij, versnijdt de landbouwer zelf de karkassen in de hoeveslagerij.
Bij een crowdbutching initiatief koopt een consument een deel van een dier samen met anderen. Het dier wordt pas geslacht indien het voor 100% verkocht is.
De landbouwer verkoopt rechtstreeks aan een slager.
Het kan voor de landbouwer voordelig zijn om de voederbehoefte en voederconversie van de dieren te kennen.
Gegevens over vruchtbaarheid en gezondheid van de dieren of de veestapelgroei bijhouden geeft een goede indicatie over de prestaties van een landbouwbedrijf.
Het landbouwbedrijf biedt barbecue pakketten aan met eigen geproduceerd vlees.
De grossist koopt grote volumes en overschotten op en verkoopt de juiste hoeveelheden en kwaliteiten aan afnemers in de keten.
Het bedrijf kan zelf een mestverwerkingsinstallatie aankopen of zijn mest elders laten verwerken. Hierdoor worden schadelijke stikstof en fosfor behandeld.
De landbouwer mengt en stelt zelf voedergrondstoffen samen als voer voor zijn dieren.
Het zelf telen van gewassen om als voer te gebruiken.
Restromen zoals oogstresten of voedseloverschotten kunnen worden gebruikt als diervoeder.
Het vermeerderen en selecteren van dieren met gewenste eigenschappen
Het teelten van de druiven en het verwerken ervan gebeurt op Belgisch grondgebied.
Biodynamische wijn wordt gemaakt met behulp van biodynamische methoden, zowel voor de druiventeelt als tijdens de verwerking.
De druiven worden op een biologische manier geteeld. De vinificatie verloopt via een biologische productieproces. Er wordt geen gebruik gemaakt van insecticiden, chemische onkruidverdelgers.
De wijnbouwer verwerkt de geteelde druiven zelf tot wijn.
Op het wijndomein biedt de wijnboer een ruimte aan waar evenementen kunnen plaatsvinden. Dit kan worden o.a. worden gebruikt voor feesten, teambuildings, recepties of vergaderingen.
Wijnhuizen kunnen zich specifiek richten op het produceren van prestigieuze wijnen om bijvoorbeeld op wijnwedstrijden een medaille te behalen.
Wijn kan beschermd worden als beschermende oorsprongsbenaming (BOB) of als beschermde geografische aanduiding (BGA).
Zowel in de wijngaard, als bij de vinificatie en de afwerking van natuurwijn is het de bedoeling om zo min mogelijk bewerkingen uit te voeren. Ook worden veel handelingen met de hand uitgevoerd.
Door kruisingen zijn de druiven resistent geworden tegen bepaalde ziektes.
De productie van wijn vindt plaats in de stad. De druiven worden zelf elders geteeld of aangekocht.
De wijnbouwer kiest ervoor om traditionele druiven te telen, bijvoorbeeld chardonnay, pinot noir, pinot gris, pinot blanc...
Tijdens het productieproces van veganistische wijn wordt er geen gebruik gemaakt van dierlijke producten of preparaten.
Wijnproeverijen met een woordje uitleg o.a. over het productieproces of het ontstaan van de wijnboerderij. Gasten wordt de mogelijkheid geboden om achteraf wijn te kopen.
De wijnbouwer of fruitteler produceert wijn van fruit zoals appel, rabarber, kweepeer, aardbei, kers, aalbes, cassis, framboos...
De wijnbouwer of fruitteler teelt fruit zoals appel, rabarber, kweepeer, aardbei, kers, aalbes, cassis, framboos... om te verwerken tot wijn.
De producten kunnen worden ingepakt in geschenkverpakking. Bijvoorbeeld geschenkmanden met eigen producten zoals vers fruit, confituur, honing, wijn, likeur...
Groenten, fruit, planten of bloemen worden met behulp van machines geplukt.
Groeten, fruit, planten of bloemen worden manueel geplukt, zonder gebruik van machines.
De landbouwer biedt een rondleiding aan op zijn boerderij.
De landbouwer neemt leerlingen op sleeptouw in zijn of haar boerderij en leert ze op een speelse manier iets bij over de landbouwactiviteit die er uitgevoerd wordt.
Op deze pagina gaan we na of de door jou gekozen deelactiviteiten bij elkaar passen.
AkkerbouwAquacultuurFruitGroentenRecreatiedierenMelkveePluimveeSierteeltVarkensVleesveeWijnbouwGeiten en schapenAndere
De onderstaande figuur geeft de geselecteerde deelactiviteiten weer volgens de categorie waartoe ze behoren. Alle deelactiviteiten samen vormen het verdienmodel van je bedrijf.
Klanten worden overtuigd tot de aankoop van een product of dienst door de achterliggende waarde die geleverd wordt. Waarde kan functioneel zijn, bijvoorbeeld 'goede prijs/kwaliteit', maar kan ook emotioneel of sociaal zijn. Onderstaande tabel laat zien op welke thema's jouw producten en diensten inspelen.
Thema's |
---|
Authenticiteit |
Biodiversiteit |
Biologisch |
Circulaire economie |
Coöperatie |
Dierenwelzijn |
Duurzaamheid |
Eerlijke prijzen |
Gezondheid |
Hoogste kwaliteit |
Lokaal |
Seizoensgebonden |
Nieuwe smaken |
Onbewerkte voeding |
Prijs/kwaliteit |
Recreatie |
Het is belangrijk om je producten te verkopen via de meeste geschikte afzetkanalen. Nicheproducten zijn specifieke, onderscheidende producten voor een kleine groep klanten. Bulkproducten zijn massaproducten waarmee je zoveel mogelijk klanten wil bereiken. Nicheproducten zijn moeilijk te verkopen via bulkkanalen. Omgekeerd vinden bulkproducten via nichekanalen niet genoeg afzet.
Focus op |
---|
Bulkproducten |
Nicheproducten |
Het is belangrijk dat de geselecteerde deelactiviteiten in overeenstemming zijn met de sterktes van de ondernemer(s).
Haalt energie uit |
---|
Kwaliteitssystemen |
Marketing |
Onderhandelen |
Procestechnologie |
Sociaal contact |
Technisch werk (vee)teelt |
Productverwerking |
Prijsbewust |
Gastvrijheid |
verkoops kanaal
verkoops kanaal
productie
verkoops kanaal
verkoops kanaal
productie
product
product
product
product
product
product
productie
productie
product
product
verkoops kanaal
verkoops kanaal
productie
verkoops kanaal
productie
product
productie
productie
productie
dienst
product
productie
waarde propositie
product
product
product
product
product
product
productie
waarde propositie
product
product
product
product
product
product
dienst
verkoops kanaal
product
verkoops kanaal
product
product
product
product
product
product
product
product
product
product
productie
verkoops kanaal
verkoops kanaal
verkoops kanaal
verkoops kanaal
dienst
productie
product
productie
product
product
productie
productie
verkoops kanaal
verkoops kanaal
productie
productie
productie
productie
productie
productie
productie
verkoops kanaal
productie
productie
dienst
productie
product
product
product
product
product
productie
productie
productie
productie
productie
product
productie
verkoops kanaal
verkoops kanaal
product
dienst
verkoops kanaal
dienst
verkoops kanaal
productie
verwerking
product
product
productie
verkoops kanaal
productie
verkoops kanaal
verkoops kanaal
product
dienst
productie
productie
dienst
productie
product
product
productie
product
dienst
dienst
product
product
product
product
product
verkoops kanaal
verkoops kanaal
productie
product
product
dienst
productie
product
productie
productie
product
productie
productie
product
product
productie
productie
productie
productie
productie
verkoops kanaal
productie
productie
product
product
productie
productie
verkoops kanaal
productie
productie
product
product
productie
product
productie
productie
verkoops kanaal
product
product
product
product
productie
productie
product
verkoops kanaal
productie
product
product
product
product
product
productie
product
product
product
product
product
product
productie
productie
productie
verkoops kanaal
productie
productie
productie
verkoops kanaal
verkoops kanaal
productie
productie
verkoops kanaal
product
product
product
product
product
product
product
product
product
dienst
verkoops kanaal
verkoops kanaal
productie
productie
verkoops kanaal
productie
productie
verkoops kanaal
productie
productie
product
verkoops kanaal
dienst
dienst
dienst
dienst
productie